Dietetyka – nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmująca się:
- zasadami żywienia człowieka zdrowego
- zasadami żywienia człowieka chorego
- oceny stanu odżywienia
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
- biochemicznymi podstawami żywienia
- prowadzenia edukacji żywieniowej
- psychologią żywienia
- technologiami gastronomicznymi.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.
Dietetyka powiązana jest ściśle z:
- medycyną
- farmakologią
- bromatologią
- chemią żywności
- biologią i mikrobiologią
- psychologią